Kreta guide

kreta-guide

Kreta er en af de mest unikke og forskelligartede øer i Grækenland, både mht. kultur og landskab; med dets smukke strande, vidunderlige bjergterræn og konstante historiske påmindelser spredt udover øen. I følge græsk mytologi siges Kreta at være fødestedet for Zeus, konge af guderne. Kretenserne er stolte af vedligeholdelsen af “den kretensiske måde at leve på” med mad, tradition, kultur og tøj der reflekterer Kretas unikhed.

Kreta ligger på det sydligste punkt i Grækenland i den sydlige del af det Ægæiske Hav. Med en størrelse på 8,336 km2 er Kreta også den største ø i Grækenland. Øen Kreta er hjemsted for omkring 650,000, størstedelen af disse folk bør i Heraklion som er Kretas hovedstad.

Kreta er opdelt i fire præfekturer, Chania, Heraklion, Rethymno og Lasithi. Hver af disse præfekturer byder turister på en i høj grad unik oplevelse, med gode variationer mellem alle fire områder.

I 2009 var Kreta vært for næsten 2 millioner turister og hvert år huser Kreta næsten en fjerdedel af de turister der besøger Grækenland hvert år. Grundet Kretas klima og terræn er der overflod af oliventræer, appelsintræer, honning og vin som er blevet en central del af kretensiske diet, madlavning, agrikultur og eksport.

Kretas historie har været lang og voldsom til tider; Kreta har været beboet siden den yngre stenalder, men, der har været mest fokus på Kretas historie siden den minoiske civilisation. Mange af de arkæologiske artefakter og fund på Kreta er fra den minoiske periode, inklusiv Phaistos palads og det nu arkæologiske område Knossos. Gennem dets historie har Kreta også været under styre af venetianerne og de osmanniske tyrkere. Til sidst, efter megen modstand fra Kreta, faldt denne ø også under det tyske styre under 2. verdenskrig.

Gennem dets lange og voldsomme historie har Kreta altid været stolt af dets unikke kultur, hvilke kretenserne har forsøgt at opholde så meget som muligt. Kretensisk kultur er på sin vis forskellig fra andre dele af Grækenland hvilket set i kretensisk mad, musik, sprog, mode og dans.

Klima

Mange folk spørger efter hvilket tidspunkt der er bedst at rejse til Kreta på. Det afhænger meget af hvilken slags ferie der vil være bedst for dig. Kreta byder på variationer i både klima, landskab, sightseeing og aktiviteter. Gennemsnitligt har Kreta 300 dages solskin om året. Generelt er Kretas vejr karakteriseret ved moderate regnfulde vintre med sne på bjergene i november og maj og varme, tørre somre med temperaturer op i midt 30erne; den intense varme i midten af sommeren kan nogen gange gøre udendørs sightseeing næsten uudholdelig. Vejret og temperaturen varierer dog efter de forskellige dele af øen. For eksempel, sydsiden af øen oplever flere solrige dage end resten af Kreta.

Juli og august er de varmeste måneder, hvor september gradvist bliver køligere og mindre blæsende. Udenfor sommermånederne er vejret på Kreta varierende, temperamentsfuld og uforudsigeligt. Sæsonen for regn plejer at være sent oktober til marts.

Transport

Kreta er en ø der kan nås via fly og båd. Grundet de millioner af turister der flokker til Kreta hvert år er der en relativt god turistinfrastruktur på øen, inklusiv det offentlige transportsystem. Busser er den centrale metode for offentlig transport på øen og er i stor grad styret af det Minoiske bus firma KTEL. Der kører ofte busser til den nordlige del af øen, normalvis til tiden og til rimelig pris. Der er stadigvæk busser der kører mod den sydlige del af øen, men disse kører ikke nær så ofte.

Kreta er en meget stor ø at udforske, med nogle udfordrende grusveje og terræn. Taxaer er en meget effektiv og pålidelig måde at se Kreta på; de er også relativt billige på Kreta i forhold til resten af Europa. Det er vigtigt at sikre sig at taxameter altid bliver brugt. Der er prisvejledere på de større taxastande der indikerer cirkapriser på rejse til forskellige dele af øen.

Den sidste form for offentlig transport der bruges til at udforske Kreta er både. Der er mange bådfirmaer der opererer på Kreta og det er ofte godt at sammenligne hvad et firma tilbyder i deres pakke med et andet. Yderligere, så er er der normalvis et udvalg af havne på Kreta der vil have både der sejler til de mest populære destinationer rundt på øen. Nogen gange varierer priserne i hver havn dramatisk så tag det med i overvejelsen når du booker dine billetter.

Områder at besøge

Det kan være svært opsummere nøglestederne eller områderne at besøge på Kreta, for der er ærligt talt så mange spektakulære attraktioner på øen, som er spredt fra et sted til et andet. Chaina og Heraklion er smukke forstæder med meget at byde på, grundet deres popularitet for rejsende er der en veletableret turistinfrastruktur.

Offentlig transport i begge disse byer er veletableret med måde busser og både der regelmæssigt sejler fra havnene i Chania og Heraklion. Heraklion er den største by i Kreta efterfulgt at Chania; begge byer byder på shopping, restauranter, hoteller, cafeer og enestående adgang til offentlig transport. Begge byer er hjemsted for mange af de fantastiske turistattraktioner såsom den betagende Samaria slugt i Chania og det arkæologiske område, Knosos, i Heraklion.

Hvis du søger fester så er Malia eller Hersonnisos nok stederne som du bør besøge, men, der er steder at feste og fint natteliv på hele øen.